Speelgoed in de jaren 20 en 30: economische invloeden en iconische speelgoed

Speelgoedauto uit de jaren 20

De jaren 20 en 30 waren een interessante periode voor speelgoed. De jaren 20 werden gekenmerkt door een economische bloei, terwijl de jaren 30 gekenmerkt werden door een economische crisis. In dit artikel zullen we de economische invloeden op de speelgoedindustrie in deze periode bespreken, evenals enkele van de iconische speelgoed die populair waren tijdens deze tijd.

  1. In de jaren 30, de Grote Depressie, had een grote invloed op de speelgoedindustrie. Veel fabrikanten gingen failliet en de verkoop van speelgoed daalde. Ouders hadden minder geld om aan speelgoed uit te geven en kinderen moesten vaak met minder speelgoed tevreden zijn.
  2. Legpuzzels, bordspellen en kaartspellen werden populair tijdens de jaren 30 vanwege hun betaalbaarheid en vermaakwaarde. Deze speelgoed werden gezien als een goede manier om tijd door te brengen met het gezin, zonder dat het veel geld kostte.
  3. Speelgoed gebaseerd op stripfiguren en filmpersonages was populair tijdens de jaren 30. Denk bijvoorbeeld aan populaire stripfiguren als Mickey Mouse en Superman, die ook als speelgoed beschikbaar waren.
  4. De opkomst van plastic speelgoed begon in de jaren 30. Plastic speelgoed was goedkoper dan houten of metalen speelgoed en werd snel populair.

Roaring Twenties

Na de einde van de Eerste Wereldoorlog, was er een toename van welvaart en consumentisme in de jaren 20. Dit resulteerde in een groeiende markt voor speelgoed en kinderspeelgoed werd gezien als een onderdeel van de opvoeding en het welzijn van kinderen. Veel speelgoed werd geïmporteerd uit Europa, en speelgoedfabrikanten begonnen te experimenteren met nieuwe materialen zoals plastic en metaal.

Enkele van de iconische speelgoed die populair waren tijdens de jaren 20 zijn teddyberen, poppen, houten speelgoedwagens, en metalen speelgoedauto’s. Teddyberen, bedacht door de Amerikaanse speelgoedfabrikant Morris Michtom in 1902, werden zeer populair en zijn nog steeds een geliefd speelgoed vandaag. Poppen zoals de beroemde bisque poppen uit Duitsland waren ook populair. Houten speelgoedwagens en metalen speelgoedauto’s waren populair bij jongens.

Deprimerende jaren dertig

De jaren 30 werden gekenmerkt door de Grote Depressie, een economische crisis die een grote invloed had op de speelgoedindustrie. Veel fabrikanten gingen failliet en de verkoop van speelgoed daalde. Ouders hadden minder geld om aan speelgoed uit te geven en kinderen moesten vaak met minder speelgoed tevreden zijn.

Ondanks de economische crisis, waren er nog steeds enkele iconische speelgoed die populair waren in de jaren 30. Legpuzzels, bordspellen, en kaartspellen waren een goedkope en populaire keuze voor kinderen en gezinnen vanwege hun betaalbaarheid en vermaakwaarde. Deze speelgoed werden gezien als een goede manier om tijd door te brengen met het gezin, zonder dat het veel geld kostte. Ook waren er enkele speelgoed dat geïnspireerd was door de populaire cultuur van de tijd, zoals speelgoed gebaseerd op stripfiguren en filmpersonages. Denk bijvoorbeeld aan populaire stripfiguren als Mickey Mouse en Superman, die ook als speelgoed beschikbaar waren.

Iconisch speelgoed van nu

De jaren 20 en 30 waren een belangrijke periode voor de speelgoedindustrie, met economische invloeden die de markt en de speelgoedkeuzes van kinderen beïnvloedden. Hoewel de jaren 20 gekenmerkt werden door economische welvaart en consumentisme, leidde de Grote Depressie in de jaren 30 tot een afname van de speelgoedverkoop. Desondanks bleven er iconische speelgoed populair, zoals teddyberen en legpuzzels, die nog steeds geliefd zijn vandaag de dag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *